Financieel Vrij Worden als Ondernemer: Tips & Uitleg

Als ondernemer hebben wij een sterke drijfveer voor vrijheid. Maar als ondernemer weten we dat geld verdienen minstens zo belangrijk is. Sommige ondernemers hebben het zwaar en zijn verre van financieel vrij. In tegenstelling: zij ervaren financiële stress. Hierdoor kan de liefde voor ondernemen wegvallen. De oplossing: financieel vrij worden als ondernemer

Hieronder vind je tips en uitleg over financieel vrij worden als ondernemer. Dit is nodig, omdat ondernemers vaak dezelfde fouten maken die kan leiden tot financiële stress.

Dit artikel is een introductie. Ben je serieus en wil je écht graag financieel onafhankelijk worden? Dan raden we je aan om deze website over financieel onafhankelijk worden te bezoeken.

Tips voor ondernemers die financieel vrij willen worden

Hieronder vind je enkele tips om een begin te maken naar financiële vrijheid.

Tip 1. Plan je financiële toekomst

Veel mensen beginnen met ondernemerschap omdat zij de vrijheid willen. Niet langer voor een baas werken. Geen 9-to-5 job. Ondernemerschap is echter een levenswijze. 24/7 werken, maar wel in volledige vrijheid. 

Wat ondernemers echter vaak vergeten, is dat zij ook moeten werken aan financiële vrijheid. Financieel vrij worden als ondernemer gebeurt niet vanzelf. Dit vergt aandacht en discipline. Het vergt een financieel plan. 

Hier moet je opletten als ondernemer wanneer je financieel vrij wilt worden:

  • Bouw eigen pensioen op: investeer geld tegen rendement
  • Zet nu al geld opzij voor onvoorziene zaken
  • Let erop dat je niet te veel vaste lasten hebt waardoor je mogelijk failliet kan gaan
  • Stop niet alle eieren in dezelfde mand
  • Leer investeren

Laten we dieper ingaan op de laatste 2 tips.

Tip 2. Stop niet alle eieren in dezelfde mand

Een belangrijke tip voor ondernemers die financieel vrij willen worden is om niet alle eieren in dezelfde mand te stoppen. Dit is dé valkuil van ondernemers. Je blijft continue geld investeren in je eigen bedrijf. Logisch. Je wilt het laten groeien. En als het goed is weet je wat de return on investment (ROI) is. 

Maar wat als je tegen financiële tegenslagen loopt en je failliet gaat. Wat blijft er dan nog over?

Hoeveel je ook houdt van je onderneming, het is noodzakelijk dat je winstkansen spreidt. Daarom moet je altijd naast je onderneming ook geld investeren in andere assets die rendement/inkomen realiseren. En om dit te doen, moet je leren investeren. 

Tip 3. Leer investeren

Als ondernemer weet je waarschijnlijk hoe je moet investeren in je eigen bedrijf. Hierdoor laat je het groeien. En als het goed is verdien je dankzij het investeren méér geld. 

Daarnaast moet je leren investeren in assets die méér geld realiseren. Denk aan aandelen, exchange-traded funds en vastgoed. Een deel van je inkomen moet je niet herinvesteren in je onderneming, maar juist beleggen in aandelen of vastgoed. Hierdoor diversifieer je jouw inkomstenbronnen. Mocht het dan ooit slecht gaan met je onderneming, dan heb je in ieder geval andere assets die wel geld opleveren.

Financieel vrij worden als ondernemer is beslist mogelijk. Zeker wanneer je genoeg geld investeert in assets die leiden tot financiële vrijheid. Je onderneming is er daar één van.

Vragen of opmerkingen over financieel vrij worden? Laat het ons weten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *